Waarom Axxent besloot Oekraïense vluchtelingen aan werk te helpen
Waarom Axxent besloot Oekraïense vluchtelingen aan werk te helpen
Op 24 februari 2022 is Rusland Oekraïne binnengevallen. Dat bracht vanaf dat moment een stroom vluchtelingen uit dat land op gang, ook naar Nederland. In Nederland heeft deze groep mensen recht op opvang en voorzieningen. Dat proces verliep en verloopt nog altijd met de nodige problemen. Begin augustus staat het aantal geregistreerde vluchtelingen uit Oekraïne op ruim 73.000. Axxent Groep besloot Oekraïense vluchtelingen aan werk te helpen. Om over hun rug geld te verdienen? In geen geval! We nemen je in dit blog mee in het proces, onze ervaring en ons waarom.
De eerste vluchtelingen aan het werk
Accountmanager Robert van den Bosch heeft goed contact met opdrachtgever Inclusief Groep. Robert vertelt: “Axxent levert voor de Inclusief Groep personeel in de groenvoorziening. Tijdens ons contact kwam ter sprake dat er via opvanggemeente Oldebroek mogelijk vluchtelingen aan het werk zouden gaan bij het bedrijf. Toen ik de volgende dag gebeld werd met het nieuws dat er groen licht was vroeg mijn contactpersoon om hulp, alle administratieve taken te regelen zodat deze mensen zo snel mogelijk aan de slag konden. Om een werknemer aan het werk te zetten is er onder andere nodig: een burgerservicenummer, bankrekening, aanmelding bij het UWV en vervoer naar werk. Dat is voor ons makkelijker te regelen dan voor een individueel bedrijf zelf.”
Zo gezegd zo gedaan. Robert ging samen met de coördinator van Gemeente Oldebroek, die daar zijn vrije dag voor inruilde, en de contactpersoon van de Inclusief Groep naar de opvanglocatie in Oldebroek. Robert: “daar hebben we alles op een dag geregeld zodat de mensen de volgende dag al aan het werk konden. Contracten, aanmelding UWV, een personenbusje en alles wat er verder nog voor nodig was. Het geeft een super gevoel dat we deze mensen door goede samenwerking zo snel aan werk hebben kunnen helpen, naar hun wens.” Van ‘moeten’ werken is dan ook geen sprake. Vluchtelingen ontvangen iedere week leefgeld. Toch is er een reden waarom zij alsnog graag willen werken.
Waarom zij willen werken
Vanuit burgerinitiatieven kwamen de eerste signalen binnen dat een deel van de vluchtelingen graag aan het werk wilde. Enkele werkgevers probeerde zelf al het een en ander te regelen om mensen aan het werk te helpen. Dat valt nog niet mee omdat er administratief veel bij komt kijken. Gemeente Oldebroek organiseerde om die reden een banenbeurs specifiek voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Er waren uitzendbureaus en om de taalverschillen te overbruggen een tolk aanwezig. De opkomst was hoger dan verwacht, met vooraf rond de 40 aanmeldingen waren er op het moment zelf rond de 70 geïnteresseerden.
Mensen gaven aan te willen werken om een groter budget voor zichzelf te creëren. Hoewel het leefgeld dat ze vanuit de overheid krijgen stopt als ze gaan werken, levert een dag werken uiteindelijk al meer op. Dat geld willen ze hier besteden tijdens hun verblijf en deels sparen om in de toekomst hun land van herkomst weer op te bouwen. Werken geeft die hoop wat handen en voeten. Iets dat dat je wel kunt doen. Daarnaast is het ook een afleiding tijdens de dagen hier in Nederland, het geeft ritme aan de dag.
Waarom Axxent Groep hiervoor kiest
Robert vertelt verder: “De eerste werkdag ben ik meegegaan naar het werk, samen vanuit Oldebroek naar Nunspeet. Ook op locatie heb ik de mensen weer verder geholpen voor een goede start. Inmiddels regelen we vanuit Axxent Groep bij meer bedrijven een werkplek. We werken samen op basis van een laag tarief. Eigenlijk kan de tijd die we investeren niet altijd goed uit, en ook lopen we er het nodige risico mee zodra iemand ziek wordt. Toch vindt Axxent Groep het belangrijk om hierin te investeren. We werken volgens het Good Work, Good Life principe. We gunnen ieder een fijne baan en een goed leven. Deze maatschappelijk inzet past bij ons dna.
Bart van der Steege, teamleider van de accountmanagers bij Axxent Groep, knikt instemmend en voegt daaraan toe: “ we hebben groot respect voor hoe deze mensen met hun huidige situatie omgaan. Dat ze niet bij de pakken neer gaan zitten en de handen uit de mouwen willen steken met een doel. Wel blijven we de mens centraal stellen. Zien we dat iemand niet goed functioneert door emoties of andere redenen dan brengen we hem of haar in contact met de daarvoor gespecialiseerde hulpverleners. Dat kan betekenen dat iemand (tijdelijk) stopt met werken, ook als hij of zij het nog zo graag wil.”
We leggen graag aan anderen uit wat ervoor nodig is om vluchtelingen uit Oekraïne aan werk te helpen. Burgerinitiatieven, werkgevers, of wie dan ook, bel ons gerust voor advies.
Lees ook
De talenten van het Jeugd G-team zijn blij met hun stoere trainingspakken. Onlangs werden we sponsor van dit team van de IJsselmeervogels.
Blij zijn op en met je werk is niet altijd vanzelfsprekend. In dit interview vertelt Axxent uitzendkracht Menno Kuiper over zijn zoektocht naar werkgeluk. Om je te inspireren dat het wél kan en met 3 handige tips uit ervaring.
Backoffice medewerker Henk Binnekamp werkt nu bijna een jaar voor de Axxent Groep. Hoog tijd om hem een warm applaus te geven en hem eens in schijnwerpers te zetten tijdens een kort interview.